Noutăți

Pagini recente

ManyFest - Festival Național al Artelor Vizuale

Grupurile ţintă ale proiectului cultural

Festivalul ManyFest se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 15-25 ani pasionaţi de artele vizuale, dornici să învețe și să se afirme în scocietatea culturală. Participanţii provin din diverse regiuni ale ţării şi din diverse medii sociale şi pot să aibă formare în domeniul artelor vizuale sau să fie amatori. În această ediţie se doreşte un număr de 50 de participanţi din toată ţara, care vor fi selectaţi de către instructorii de la fiecare secţiune.

 

Obiective generale şi specifice ale proiectului cultural

 

Un obiectiv general al festivalului este încurajarea exprimării libere a ideilor tinerilor prin intermediul artelor vizuale, precum şi dezvoltarea capacităţilor artistice ale acestora. Atelierele organizate le oferă participanților posibilitatea de a-și dezvolta abilităţile de creare, fără limite în metodele de lucru. Contextul non-formal în care se desfăşoare atelierele susţin exprimarea liberă a tinerilor amatori. Prin diversificarea atelierelor de lucru, participanților li se va oferi posibilitatea de a descoperi mai multe direcții artistice ale secțiunii alese cât și mai multe tehnici de lucru, care vor spori calitatea lucrărilor finale. Totodată, acestea sunt formate astfel încât să corespundă cunoştinţelor deja existente ale participanţilor în domeniul artistic, şi să le dezvolte cât mai mult posibil abilităţiile, oferindu-le posibilitatea de a pune în practică ceea ce ştiu în plan teoretic. Atelierele sunt împărţite pe categorii de vârstă: 15-19 ani, respective 20-24 ani. Această împărţire determină un control mai bun asupra pachetului de informaţii pe care îl primeşte participantul în funcţie de pregătirea sa de până atunci.

 

În acest sens, un obiectiv specific al festivalului e realizarea unei educaţii non-formale. Festivalul ManyFest reuşeşte să realizeze acest lucru în primul rând pentru că se desfăşoară în afara curriculumului oficial şi vine în ajutorul tinerilor care doresc să iasă din cotidian prin participarea la un festival în cadrul căruia au posibilitatea să înveţe lururi noi şi interesante, într-un cadru care le permite să interacţioneze cu alţi pasionaţi în domeniul artelor vizuale şi teatrale. Cadrul nu este unul formal, în care tinerii se pot debarasa de canoane, stereotipuri, constrângeri, context benefic pentru orice artist. Relația de interacțiune între tineri și trainerii cu care lucrează este una liberă, în care fiecare tânăr urmărește să învețe cât mai multe, iar fiecare trainer urmărește să împărtășească cât mai mult din experiența sa.

 

ManyFest își propune să vină în ajutorul celor care doresc să se dezvolte cât mai mult în domeniul artelor vizuale, dar nu au urmat studii formale în această arie. Se adresează tinerilor dornici să experimenteze și urmărește să le dea acea libertate de expresie care să-i ghideze pe parcursul viitor al talentului lor. ManyFest urmărește să creeze o atmosferă inedită, activități inedite, legături ingenioase între arte (cum este cea între cele două festivaluri), care pot genera noi forme de expresie artistică. De asemenea, tot ca și obiectiv specific, ManyFest urmărește să dezvolte spiritul critic al tinerilor, aceștia apreciindu-și reciproc munca, dar fiindu-le apreciată și de către public. Dezvoltarea acestor abilităţi în cadrul ambelor grupe menţionate constituie un pas spre o mai bună educare a acestora în evaluarea operelor de artă.

 

Un alt obiectiv general îl constituie promovarea tinerilor artiști, în domeniul în care doresc să activeze. Promovarea tinerelor talente este realizată prin intermediul unei expoziţii a lucrărilor finale în Piaţa Unirii din Timişoara sau la diferite galerii de artă timişorene, dar și printr-o promovare continuă acestora în cadrul altor evenimente ale AT4T sau în care asociaţia participă în calitate de partener, promotor, co-organizator, invitat, facilitator etc.. În același timp, are loc o deschide foarte mare a artei tinerilor implicați față de mediul cultural timișorean, față de mass-media și diferite alte moduri de informare și promovare.

 

De asemenea, se vor crea 200 de DVD-uri conţinând scurt-metraje realizate de participanţi, şi 200 de albume fotografice în care se vor regăsi şi lucrările de la secţiunea de grafică şi fotografie. Acestea vor fi distribuite în librăriile şi cafenele din ţară. Lucrările vor fi expuse unui public diversificat, astfel integrarea tinerilor şi automat a creaţiilor lor în societate va fi asigurată.

 

Un alt obiectiv al festivalului este cel de a deschide tinerilor cât mai mult orizonturi, de a-i pune în contact cu un domeniu care, poate, până acum nu era decât o pasiune, un hobby, de a-i ajuta să vadă daca asta ar putea fi o profesie pe care și-ar dori să o urmeze în viitor. Totodată, festivalul răspunde nevoii unei expertize avizate în domeniu pentru arta tinerilor, pentre a le aduce acestora la cunoștintă care este gradul calitativ al muncii lor. În acest scop, tinerilor li se oferă feedback avizat pentru lucrările lor.

 

Beneficiari direcți:

 

  • 180 de adolescenți cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani;
  • participanți ai festivalelor ManyFest și T4T;
  • membrii ai asociației AT4T;
  • voluntarii care participă în organizarea festivalului;
  • trainerii fiecărei secțiuni;
  • organizațiile partenere.

 

Beneficiari indirecți:

 

  • 5000 de oameni (vizitatorii și spectatorii care vor putea urmări scurt-metrajele);
  • 1000 de adolescenți care vor răsfoii prin albume și vor urmării DVD-urile din bibliotecă precum și alte lucrări postate pe website-ul asociației, a rețelei de socializare (Facebook) sau prin intermediul altor site-uri (YouTube).

 

Scop

 

Prin proiectul ManyFest, Asociația AT4T țintește spre încurajarea adolescențiolor în libera exprimare prin intermediul artelor vizuale, astfel prin facilitarea colaborării culturale locale cu cea națională, proiectul țintește și spre promovarea tinerelor talente naționale dar și internaționale. Afirmarea acestor talente ar fi mai greu de remarcat fără Manyfest.

 

Home

T4T

ManyFest

Arhivă

Afișe

Poze

Videouri

Logouri

Membrii

Contact

© AT4T 2016